Долната камара на руския парламент прокара на първо четене законопроект, който гарантира пожизнен имунитет на президентите, информира АФП.

Законодателството, публикувано на страницата на Държавната дума, е сред конституционните поправки, които бяха одобрени през лятото на референдум и които позволяват на руския лидер Владимир Путин да се кандидатира отново след изтичане на четвъртия му мандат през 2024 г.

Путин е съгласен с Моди, че светът е едно семейство, но "във всяко стадо има мърша"

Путин е съгласен с Моди, че светът е едно семейство, но "във всяко стадо има мърша"

За Моди тероризмът е най-голям проблем, за Си Дзинпин това са едностранните санкции

Ако проектозаконът бъде приет, гарантира на бившите президенти и техните семейства имунитет от наказателно преследване до края на живота. Те също ще бъдат защитени от обиски, арести или разпити.

В момента президентът имат имунитет само по време на мандата.

Днес Държавната дума одобри законопроекта на първо от три четения. За да бъде приет, той ще трябва да мине в горната камара и под него да се подпише Путин.

Според законопроекта може да бъде свален имунитетът на бивш президент, ако бъде обвинен в държавна измяна или други престъпления, които трябва да бъдат потвърдени от Конституционния съд. След това двете камари на парламента трябва да подкрепят предложението с 2/3 мнозинство.

Путин: Индия и Китай може да започнат да произвеждат руската ваксина "Спутник V"

Путин: Индия и Китай може да започнат да произвеждат руската ваксина "Спутник V"

Путин също предложи държавите от БРИКС

Депутатът Павел Крашенинников, един от вносителите на законопроекта, каза пред РИА Новости, че новото законодателство няма да се прилага за Михаил Горбачов.

Докато Путин все още е на власт, Дмитрий Медведев (2008-2012) е единственият жив бивш държавен глава на Русия.

Думата прокара на първо четене и законопроект, който дава на бившите президенти пожизнено място в горната камара - позиция, която също осигурява имунитет.

Проектозаконът предизвика слухове, че 68-годишният Путин планира да се оттегли, но Кремъл отрича и уверява, че държавният глава е в добро здраве.