Президентът на САЩ Доналд Тръмп притиска някои от колегите си да помогнат за отслабване на ангажимента на държавите членки на Г-20 в борбата срещу климатичните промени. Тези действия могат да убият шансовете държавите да приемат комюникето след края на двудневната среща на върха на Г-20 в Осака, Япония, която приключва в събота, пише "Политико".

Тръмп преговаря за търговията на Г-20, Китай и други клеймят протекционизма

Тръмп преговаря за търговията на Г-20, Китай и други клеймят протекционизма

Тръмп настоява търговските споразумения да стимулират икономиката на САЩ

Трима високопоставени представители заявиха пред медията, че Тръмп се опитва да привлече лидерите на Саудитска Арабия, Бразилия, Австралия и Турция да се противопоставят на ангажиментите, договорени на предишни срещи на Г-20, които отговарят на Парижкото споразумение за климата.

От срещата на Г-20 в Хамбург през 2017 г. САЩ отказват да подкрепят част от декларацията на Г-20, която подкрепя Парижкото споразумение, но приеха финалното комюнике под формулировката "съгласни сме да не сме съгласни".

Но тази година Тръмп се опитва да убеди държави да се присъединят към него.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че по-скоро би наложил вето върху финалното комюнике, отколкото да позволи частта за климатичните промени да бъде отслабена още.

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ
Обновена

На Г-20 Тръмп шеговито моли Путин да не се намесва в изборите в САЩ

Руснаците поканиха Тръмп за Деня на победата през 2020-а

Официални представители обявиха, че преговорите ще продължат и през нощта.

Ако не бъде прието финалното комюнике, това ще е загуба за домакина на форума, премиера Шиндзо Абе, който се опитва да поддържа консенсус и духа на мултилатерализма.

"Президентът говори с много от тези лидери, които може да бъдат част от тези, които намаляват амбицията на езика за климата", коментира високопоставен представител на Елисейския дворец.

Снимка 431421

Източник: ЕПА

"Той говори с турския президент Ердоган, с бразилския президент Болсонару, за да обяви, че е абсолютно наложително да поддържаме формата 19+1...и че отстъпване от Парижкото споразумение е невъобразимо", добави представителят.

Осемте теми на Г-20

Осемте теми на Г-20

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на втория ден от форума

За евролидерите в комюникето трябва да се казва, че Парижкото споразумение е "неотменимо" и че държавите от Г-20 "напълно се ангажират" да го изпълнят, обявиха представители.

Оттегляне от този конкретен език ще повдигне въпроса дали финалното комюнике изобщо си струва, предупреди източник.