Лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм потвърди, че договореното от правителството на Великобритания споразумение за Брекзит с ЕС ще бъде дебатирано в парламента този петък, съобщават местни медии.

Ледсъм представи програмата за работата на парламента. Тя обяви, че ще се дебатира предложение, отнасящо се до излизане на Великобритания от Европейския съюз. Но не е ясно дали сделката на премиера Тереза Мей ще бъде подложена на трето гласуване.

Борисов очаква тежки последици от Брекзит

Борисов очаква тежки последици от Брекзит

Премиерът очаква тежки сътресения от излизането на Великобритания от ЕС

Ледсъм отбеляза, че ако утре предложението за работния график бъде одобрено, Камарата на общините ще заседава от 09,30 до 14,30 часа местно време. Тя поясни, че правителството възнамерява да спази решението на председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу да не се гласува едно и също предложение два пъти.

Вчера Бъркоу повтори решението си, че ще позволи ново гласуване на сделката за Брекзит, ако има значителни промени. Той се закани да блокира всеки опит на правителството да използва промяна в процедурните правила, за да заобиколи решението.

Утрешното гласуване няма да е третият вот на сделката на Мей, обявиха източници от "Даунинг стрийт".

Нито един от вариантите по Брекзит не беше одобрен от британските депутати

Нито един от вариантите по Брекзит не беше одобрен от британските депутати

Няма лесен изход…

Министър-председателят се надява споразумението да бъде подложено на трето гласуване в петък, но Мей може да се откаже, ако не събере достатъчно подкрепа. В сряда тя обеща да подаде оставка, ако споразумението бъде ратифицирано от долната камара. Но консерватори, които подкрепят Брекзит, както и Демократичната юнионистка партия, обявиха, че ще гласуват против споразумението.

На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за". На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.