Правителството на Малта създаде "култура на безнаказаност", което доведе до убийството на журналиста от Panama Papers, съобщават "Ройтерс" и "Индипендънт".

Съдийска колегия съобщава за "срив в правовата държава", който е допринесъл за смъртта на Дафне Каруана Галиция.

Дафне Каруана Галиция беше убита през октомври 2017 г., когато колата й бе взривена с бомба, докато се прибира вкъщи. По това време тя разследва мрежа от компании, които смята, че насочват средства към малтийските политици.

Прокурорите твърдят, че водещ бизнесмен в тесни връзки с висши държавни служители е ръководител на убийството. Йожен Фенек който очаква процес за убийството, отрича всякаква отговорност.

Трима мъже, заподозрени в задействане на бомбата, бяха арестувани през декември 2017 г. Един от тях се призна за виновен като част от споразумение за признаване на вината и излежава 15-годишен затвор. Другите двама очакват процес.

Самопризналият се посредник стана държавен свидетел и получи помилване.

Всички заподозрени за убийството на журналиста Дафне Галиция са задържани

Всички заподозрени за убийството на журналиста Дафне Галиция са задържани

Има двама нови заподозрени

Съдийска колегия, водеща независимото разследване на убийството й, заяви в четвъртък, че "пипалата на безнаказаност" се разпространяват в регулаторните органи и полицията, "което води до срив в правовата държава".

Разследването заяви, че убийството на Каруана Галиция е свързано с разследващата й работа като журналист, но че държавата не е осъзнала реалните и непосредствени рискове за живота й и не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне.

Съдиите призоваха за незабавни действия за овладяване и регулиране на връзките между политиците и големия бизнес.

Премиерът на Малта Робърт Абела каза за доклада: "Трябва да се извлекат поуки и реформите да продължат с по-голяма решителност".

Проведено отделно от полицейското разследване, съдийското разследването разглежда дали и докъде държавата е отговорна за смъртта на Каруана Галиция или е пренебрегнала предотвратяването му.

Свидетелските показания повдигнаха опасения за ендемична корупция, политическо участие в убийството и възпрепятстване на правосъдието

Разследването се проведе въпреки яростната съпротива от страна на правителството, което отстъпи едва след две години постоянен международен натиск и искания от нейното семейство.

Във Facebook в деня след убийството, синът й Матю, също журналист, пише: "Това не беше обикновено убийство ... Ние сме във война срещу държавата и организираната престъпност, които станаха неразличими".

Един от извършителите детайлно разказа за убийството на Дафне Галиция

Един от извършителите детайлно разказа за убийството на Дафне Галиция

Работата е била да убият Галиция и че договорената цена е била 150 000 евро