В Холандия новото правителство на Марк Рюте набляга на социалната политика. За четвъртия си мандат либералният премиер трябваше да приеме исканията на своите партньори, по-специално на социаллибералната партия D66, коментира le monde. Той сформира квазиравнопоставен екип от двадесет министри и девет държавни секретари.

Ако завърши четвъртия си мандат в правителството, 54-годишният Марк Рюте ще счупи всички рекорди за политическо дълголетие в Холандия, след като е бил министър-председател от 2010 до 2025 г. Сега той говори за "нов тласък" и казва, че е оптимист за успеха на новата си коалиция, дори и този кабинет всъщност да е едва обновената версия на предишния.

 Досегашните управляващи в Нидерландия постигнаха ново коалиционно споразумение

Досегашните управляващи в Нидерландия постигнаха ново коалиционно споразумение

След 271 дни преговори....

За да преодолее скептицизма, Рюте ще управлява с до голяма степен преработен екип. Той встъпва с длъжност на 10 януари. Половината от министрите ще бъдат жени и като цяло екипът ще бъде почти изравнен по полов признак с 52% мъже и 48% жени. Освен това два важни портфейла ще бъдат поверени на личности, произхождащи от имиграцията: този на правосъдието на либерала Дилан Йесилгьоз, роден в Анкара, и този на защитата на правата на човека Франк Вервинд, член на социално-либералната партия D66, от семейство в Суринам. Представена в средата на декември, след девет месеца дискусии, програмата на коалицията отразява относителната загуба на влияние от Рюте, въпреки че той отново изведе партията си до победа през март 2021 г.