Камарата на представителите на САЩ спечели достъп до секретния материал за голямото жури, събран по време на разследването на бившия специален прокурор Робърт Мълър и включен в доклада му. Това постанови Апелативният съд за окръг Колумбия, информират Си Ен Ен и The Hill.

Наредиха на правосъдното на САЩ да предаде на съдия нередактирания доклад на Мълър

Наредиха на правосъдното на САЩ да предаде на съдия нередактирания доклад на Мълър

Департаментът трябва да предаде доклада до 30 март

Тричленен състав на Апелативния съд застана на страната на главния съдия на Окръжния съд, който критикува правните теории на Министерството на правосъдието да не се разкриват материалите на Мълър и одобри разследването на долната камара срещу Доналд Тръмп.

Решението беше взето с 2 гласа срещу един. То подкрепя решение на федерален съдия. Правосъдното министерство може да обжалва във Върховния съд или отново в Апелативния съд в окръг Вашингтон.

Камарата на представителите заяви пред съда, че все още иска конфиденциалните открития на Мълър и материала за голямото жури, за да може да разследва президента за потенциално възпрепятстване на правосъдието по време на разследването на Русия.

Проведеното от Робърт Мълър разследване струва $32 млн.

Проведеното от Робърт Мълър разследване струва $32 млн.

През последните шест месеца от 22-месечното разследване екипът на Мълър е похарчил 6.5 милиона долара, а преди това 25 милиона долара.

През миналия юли Комисията по правни въпроси към долната камара поиска достъп до секретните документи в опит да продължи разследването на Мълър за руска намеса на изборите през 2016 г.

Въпреки че съдебният случай се проточи след импийчмънт процеса, демократите не прекратиха битката в съда за резултатите от разследването на Тръмп и администрацията му.

Само преди няколко дни наредиха на американското Министерство на правосъдието да предаде на съдия нередактирано копие на доклада на Робърт Мълър.

Мълър завърши разследването си за руска намеса през април 2019 г. Главният прокурор Уилям Бар публикува обобщение от четири страници, което като цяло оправдава Тръмп в потенциално възпрепятстване на разследването - едно от ключовите обвинения срещу американския лидер. В доклада също няма доказателства предизборната кампания на Тръмп да е била в конспирация с Русия за оказване на влияние на изборите през 2016 г.