Наредиха на американското Министерство на правосъдието да предаде нередактирано копие на доклада на Робърт Мълър с решение, което обвинява главния прокурор Уилям Бар в неточно представяне на фактите в доклада преди да бъде предаден на Конгреса, пише "Гардиън".

Департаментът трябва да предаде доклада до 30 март, за да може съдия да направи оценка каква част от доклада може да се огласи публично.

Проведеното от Робърт Мълър разследване струва $32 млн.

Проведеното от Робърт Мълър разследване струва $32 млн.

През последните шест месеца от 22-месечното разследване екипът на Мълър е похарчил 6.5 милиона долара, а преди това 25 милиона долара.

Съдебното решение е в резултат на жалба на BuzzFeed News. Американската интернет медия настоява да се премахне редакцията от доклада, който включва подробности от разследването на бившия специален прокурор Робърт Мълър за руска намеса на президентските избори през 2016 г.

В мотивите си федералният съдия Реджи Уолтън пише, че публичните коментари на Бар през април 2019 г. за доклада не съвпадат с реалните открития в доклада и подвеждат американското общество.

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Конгресът поиска чрез съда достъп до материалите от разследването на Мълър

Шефът на правната комисия Надлър внесе иск…

Уолтън дори критикува остро главния прокурор, като поставя под въпрос дали може да му се вярва.

Мълър завърши разследването си за руска намеса през април 2019 г. Бар публикува обобщение от четири страници, което като цяло оправдава Тръмп в потенциално възпрепятстване на разследването - едно от ключовите обвинения срещу американския лидер. В доклада също няма доказателства предизборната кампания на Тръмп да е била в конспирация с Русия за оказване на влияние на изборите през 2016 г.

Робърт Мълър разкритикува обобщението на Бар в писмо, в което пише, че не улавя контекста, естеството и съдържанието на откритията.