Инициатива на германския социалдемократичен министър на труда за предоставяне на правото на хората да работят вкъщи е изправена пред противопоставяне от страна на консерваторите и бизнес групите на канцлера Ангела Меркел, въпреки че проучване показва, че повечето работещи харесват идеята, съобщава "Ройтерс".

Пандемията прекъсна работните потоци в много компании в най-голямата европейска икономика, ускорявайки тенденцията за работа отчасти от дома и ускорявайки дигитализацията на бизнес организацията и комуникацията.

Но също така създаде нови проблеми, като например работа по-дълго време, без да се получава кредит за това и повишаване на нивата на стрес, особено сред родителите, които жонглират в грижите за децата и да работят от дома си.

Германските компании могат да уволнят 80 000 работници

Германските компании могат да уволнят 80 000 работници

Над 40 000 работни места ще бъдат загубени до края на 2020 г.

Хубертус Хайл от съуправляващата, лявоцентристка СПД коментира в понеделник, че неговият законопроект ще даде на служителите право да работят от вкъщи или някъде другаде поне 24 дни в годината, ако професията и работните потоци позволяват.

С проектозакона, Хейл иска да увеличи удовлетвореността от работата сред служителите и да избегне автоматичната работа у дома, което води до по-дълго работно време.

Така че работодателите трябва да гарантират, че служителите записват цялото си работно време у дома, или в противен случай ги грози глоба до 30 000 евро.

Освен това инцидентите, които се случват по време на работа от вкъщи, трябва да се разглеждат като трудови злополуки, което означава, че застраховката на работодателя трябва да покрива изцяло разходите.

Проучване, проведено от няколко икономически института, показа, че приблизително две трети от германските служители приветстват предложението за такова законно право.

Алтмайер настоя Германия да не увеличава данъците по време на пандемията

Алтмайер настоя Германия да не увеличава данъците по време на пандемията

Германия е спечелила от стабилния данъчен режим през последните седем години

Но говорител на министъра на икономиката Петер Алтмайер от консерваторите на Меркел заяви по време на редовна пресконференция, че има много въпроси без отговор и че Алтмайер остава скептичен към идеята.

"Преди всичко се нуждаем от по-малко бюрокрация, а не от нови държавни гаранции за всичко", заяви говорителят на Алтмайер.

Говорителят на Меркел коментира, че проектозаконът ще бъде обсъден между министерството на труда и канцлера, като добави, че има още много въпроси, които трябва да бъдат решени.

Инженерната асоциация VDMA заяви, че не е необходимо законно право да се работи от вкъщи. "Това само поражда надежди, които не могат да бъдат изпълнени за всеки конкретен случай", коментира управляващият директор на VDMA Тило Бродман.

Проучване: С коронавирус или не, дистанционната работа ще продължава да бележи ръст

Проучване: С коронавирус или не, дистанционната работа ще продължава да бележи ръст

Работещите дистанционно са по-продуктивни