Предадени от Ватикана се чувстват украинските гръко-католици след историческата среща между папа Франциск и руския патриарх Кирил и общата им декларация за конфликта в Източна Украйна, предадоха Франс прес и БТА.

Припомняме, на 12 февруари руският патриарх Кирил и папа Франциск се видяха на международното летище в Хавана (Куба - б.р.). Там те приеха текст на обща декларация, който призовава Православната и Католическата църква в Украйна "да се въздържат от участие в конфронтацията и да не подкрепят по-нататъшно развитие на конфликта" в Източна Украйна.

Папа Франциск и руският патриарх Кирил с историческа среща в Куба

Папа Франциск и руският патриарх Кирил с историческа среща в Куба

Тя ще се състои на 12 февруари

"Текстът предизвика дълбоко разочарование сред много вярващи в нашата Църква и сред украинските граждани", заяви ръководителят на украинската Гръко-католическа църква Святослав Шевчук.

Папата и руският патриарх се видяха в Куба

Папата и руският патриарх се видяха в Куба

Съгласуван е текстът на съвместна декларация

Той разказа, че много хора се свързали с него да кажат, че се чувстват предадени от Ватикана, разочаровани от полуистините в текста и от косвената подкрепа на Светия престол за агресията срещу Украйна".

Според отец Святослав тази декларация внушава, че в Украйна се води театър на граждански конфликт, а не на агресия на съседна държава.