Бившият босненско-сръбски лидер Радован Караджич беше призован в съда в Хага за предварително изслушване и обсъждане на промените в обвинителния акт за геноцид и военни престъпления.

Радован Караджич заяви, че сам ще се защитава пред Трибунала в Хага, съобщи Си Ен Ен.

Срещу Караджич има повдигнати 11 обвинения, сред които геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления от периода между 1992 година до 1995 г. по време на войната в Босна и Херцеговина, когато той беше президент на самопровъзгласилата се Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина.

В края на август Караджич отказа встъпителна пледоария по обвиненията. При явяването си пред съда на 29 август Караджич отказа да отговори на повдигнатите срещу него обвинения, като поясни, че не очаква справедлив процес, тъй като съдът е "марионетка на НАТО".

Съдията в Международния трибунал за бивша Югославия в Хага прие думите му като пледиране "невинен". Той препоръча на Караджич да се откаже от намерението си да се защитава сам.

Все още не е определена точната дата за началото на делото. От обвинителният акт отпадат две от обвиненията. Няма обвинение в съучастие в геноцид, а обвинението в геноцид е разделено на две: първото се отнася до етническите чистки по време на войната в Босна и Херцеговина през 90-те години, а второто - за убийството на около 8000 мирни жители в мюсюлманския анклав Сребреница през лятото на 1995 година.

Другите пунктове на обвинението са запазени. Става дума за депортиране, нападение на цивилни лица, терор, взимане за заложници, изтезания и убийства.

Радован Караджич беше арестуван в Сърбия. По думите на бившия босненско-сръбски лидер на първия разпит, продължил час и половина, Караджич не е отрекъл самоличността си и е заявил, че всъщност не е заловен на 21 юли, както казват официалните власти, а още на 18 юли /петък/ около 21:30 ч. местно време.