Премиерът на Ливан осъди "опасната военна ескалация" с Израел след кратък сблъсък на границата, при който еврейската страна използва артилерия, информира АФП.

"Израел още веднъж наруши суверенитета на Ливан...при опасна военна ескалация", написа Хасан Диаб в "Туитър". Това е първата официална реакция на правителството във връзка с възникналия за кратко конфликт в понеделник.

Престрелка между "Хизбула" и Израел

Престрелка между "Хизбула" и Израел

Клетка на "Хизбула" се е опитала да премине границата

"Призовавам за предпазливост през следващите дни, защото се опасявам, че нещата ще се влошат заради сериозното напрежение на границата", подчерта той.

Израелската армия обяви, че група от трима-петима въоръжени мъже е пресякла международно признатата "синя линия", която разделя двете държави в спорния анклав Фермите на Шабаа. Ливан, Сирия и Израел имат претенции към района. Армията поясни, че "терористите" са се върнали в Ливан след престрелка и че израелските сили са стреляли с артилерия към Ливан като самоотбрана.

Израел обвинява ливанската групировка "Хузбила" за опита за проникване. Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че организацията е действала от името на Иран.

„Хизбула” не очаква война с Израел

„Хизбула” не очаква война с Израел

Атмосферата не показва война...малко вероятно е атмосфера на война през следващите месеци

"Всичко, което се случва сега, е в резултат на действията на Иран и ливанските им "проксита" за военно укрепване в нашия регион", обяви Нетаняху по време на посещение на щаба на северното командване на израелската армия.

Но "Хизбула" отрича да е замесена в ситуацията.

Мироопазващите сили на ООН в региона обявиха, че разследват инцидента.

Диаб обвини Израел, че се опитва да "промените правилата на ангажимент", които съществуват между двете държави от края на едномесечна война през 2006 г. Това е последният пряк конфликт между двете държави.

Ливанският лидер също обвини еврейската държава, че се опитва да промени мандата на мироопазващите сили на ООН преди да изтече следващия месец. Миротворците наблюдават границата от 1978 г.

Израел удари в Сирия

Израел удари в Сирия

Сирийската държавна агенция САНА съобщи, че двама души са с леки наранявания