Премиерът на Малта Джоузеф Мускат е заявил пред приближени, че планира да подаде оставка заради политическата криза около убийството на журналиста Дафне Галиция, която обхвана правителството тази седмица, пише "Гардиън".

Премиерът на Малта отказва да помилва бизнесмен, свързван с убийството на Галиция

Премиерът на Малта отказва да помилва бизнесмен, свързван с убийството на Галиция

Бизнесменът Йорген Фенех, който също е заподозрян за убийството, поиска имунитет

Решението му идва след задържането и разпитването на един от съветниците му във връзка с разследването на убийството на известния разследващ журналист през 2017 г., който разкри корупция по най-високите етажи на властта и бизнес кръговете в Малта.

След безрезултатно разследване на убийството през последните две години, властите в средиземноморската страна ускориха следствените действия през последните дни, извършвайки няколко ареста, които дестабилизираха правителството.

Правителството на Малта заседава извънредно заради убийството на Дафне Галиция

Правителството на Малта заседава извънредно заради убийството на Дафне Галиция

Натискът върху властите се засилва

Рано сутринта в петък след извънредно заседание на кабинета, продължило до ранните часове на вчерашния ден, Мускат обяви, че ще остане начало на правителството до приключване на разследването.

Но малко след това излязоха подробности за разделение в кабинета. Сега е ясно, че Мускат планира да се обърне към нацията, за да обяви, че се оттегля от поста. Все още не е решено кога ще го направи. Местна медия информира, че премиерът чака новини дали полицията ще повдигне обвинения срещу бизнесмен, заподозрян, че е поръчал убийството на Галиция.

Вицепремиерът на Малта Крис Ферне е готов да поеме ролята на изпълняващ длъжността премиер на страната до избирането на нов лидер през януари 2020 г.

Оставки в кабинета на Малта заради убийството на журналиста Дафне Галиция

Оставки в кабинета на Малта заради убийството на журналиста Дафне Галиция

Вчера вечерта моят началник на канцеларията ме информира, че от днес ще напусне поста си

Тази седмица двама министри и началникът на кабинета на премиера на Малта подадоха оставки. Бившият началник на канцеларията на премиера Кийт Скембри беше арестуван във вторник и освободен в четвъртък без да му се повдигат обвинения.

В петък правителството отхвърли молба да бъде помилван основният заподозрян, бизнесменът Йорген Фенех, в замяна на информация за убийството. Фенех беше задържан през миналата седмица при опит да избяга от страната с яхтата си.