С течение на времето и разпространението на пандемията по света коронавирусът SARS-CoV-2 мутира в различни разновидности, способни да заразяват хората независимо едни от други. Именно това се е случило с гражданин на Исландия, който е дал положителна проба за два различни варианта на вируса едновременно, съобщава "Спутник".

Смята се, че това е първият случай в света на пациент с двойна инфекция на COVID-19.

"Открихме човек, който носеше два типа на вируса - в единия случай вирусът имаше специфична мутация, а в другия - не. Установи се, че всички, които мъжът е заразил, са прихванали само вируса с мутацията", обясни изпълнителният директор на биофармацевтичната компания deCODE Кари Стефансон.

Китаец почина от хантавирус

Китаец почина от хантавирус

Други 32 души са тествани за хантавирус

Това означава, че едната от разновидностите може да е мутация на изначалния вирус, появил се за първи път в Ухан, но много по-вирулентен в сравнение с немутиралия. По думи на Стефансон откритата мутация при взетата от исландеца проба до момента не е установена в никоя друга страна.

В Исландия заразените с коронавирус вече са над 600, а смъртните случаи - 2.

В световен мащаб вече са регистрирани над 400 000 случая на заразени с COVID-19, а жертвите са над 18 200 души, като до момента Италия е най-засегнатата страна с над 6800 починали.

Вече над 400 000 заразени с новия коронавирус по света, починалите - над 18 000

Вече над 400 000 заразени с новия коронавирус по света, починалите - над 18 000

Италия е с над една трета от всички жертви