Украйна се превърна в изпитателно поле за оръжията на Съединените щати и техните съюзници, съобщават Си Ен Ен и ТАСС, позовавайки се на данни и мнения на анонимни служители от американското разузнаване и Пентагона.

САЩ са проучили внимателно конфликта за уроци, които могат да бъдат извлечени за в бъдеще.

Украйна е "истинска бойна лаборатория", посочват анализатори. Според Си Ен Ен войната е предоставила на Вашингтон и неговите съюзници "възможност да проучат как собствените им оръжейни системи се представят при интензивна употреба" и какви боеприпаси използват и двете страни, за да извоюват победа. Освен това американската армия е проследила колко успешно Русия е използвала своите евтини дронове за многократна употреба.

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

Джайлс от Chatham House: Червените линии на Русия са блъф и самохвалство, но Кремъл иска Украйна да е необитаема

"Украйна "абсолютно е оръжейна лаборатория във всеки един смисъл, защото нищо от това оборудване никога не е било използвано във война между две индустриално развити страни", заяви пред Си Ен Ен източник, запознат със западното разузнаване. По негови думи украинската криза е "невероятен източник на данни" за Министерството на отбраната на САЩ за това доколко са полезни собствените му системи.

Така например дронът Switchblade 300 и един вид ракета се оказаха по-малко ефективни от очакваното, отбеляза служител от военните операции, познаващ бойното поле. По негови думи високомобилната ракетна установка HIMARS изисква висока степен на поддръжка при интензивна употреба, а гаубицата M777 губи нарезите си, ако за кратък период от време бъдат изстреляни твърде много муниции. Това означава, че гаубицата M777 може да е нещо от миналото, защото затруднява бързото придвижване при опит за избягване на ответния огън.

Военните служители от Запада ще изучават тези данни години наред, посочи анализаторът.

Русия многократно е заявявала, че доставките на западни оръжия за Киев само ще удължат конфликта и именно те са причинили смъртта на голям брой цивилни и са нанесли щети на гражданската инфраструктура.

Кулеба: Отмина времето на табу за оръжейни доставки за Украйна

Кулеба: Отмина времето на табу за оръжейни доставки за Украйна

Страната му навлиза в решителна фаза на войната