Българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване на американските изтребители F-16 през лятото.

Това заяви заместник-външният министър Георг Георгиев, цитиран от БНР.

В момента той е на работно посещение в САЩ.

Той определи критиката на опозицията по темата като контрапродуктивна.

"Не трябва да се заиграваме с един такъв много евтин популизъм, с това, което е важно, стратегически важно за страната ни, особено в контекста на нейната геополитическа, геостратегическа в Балканския полуостров и в цяла Централна и Източна Европа. ", каза Георгиев.

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата на САЩ за изтребители F-16 e най-добрата, убеждават от МО

Офертата била напълно завършена и самолетите били окомплектовани

Припомняме, че се очаква до юли тази година правителствата на България и САЩ да постигнат окончателна договореност за купуване на осем F-16 Block D за българските военновъздушни сили.

Обучението на пилотите за управление на този самолет ще бъде девет месеца, в САЩ. Предвиждат се и още три месеца, през които те ще бъдат подготвяни за инструктори.

В цената на самолетите влиза и въоръжението, а успоредно ще бъде открита сметка за въоръжение на България, която може да купува боеприпаси от там или от аналогични изделия, производство на страните от НАТО.

Очаква се страната ни да получи осемте изтребителя след 4 години. Производствената база в Грийнвил, Южна Каролина, вече е поела ангажимент за изработването на 16 самолета от този тип по поръчка на Бахрейн и 14 - за Словакия.

Заместник-външният министър също така приветства интереса на българска компания от района на Бостън за включване в програмата "Алеко", осигуряваща опит на европейски граждани в утвърдени в техния бранш компании в Съединените щати, Израел и Сингапур.

"Първо, защото ще популяризираме дейността на една българска компания в САЩ, но и второ, защото огромният набор от знания, от практика, които могат да бъдат добити от европейските студенти и предприемачи благодарение на тази българо-американска компания ще бъдат много значими и много полезни. "

В програмата на Георгиев са заложени и разговори за отпадане на визовия режим за българи, както и по въпроса за приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.