"До три години, след подписване на договора може да получим изтребителите F- 16." Това посочи пред bTV военният министър Красимир Каракачанов.

Той поясни, че тепърва ще стане ясна точната цена.

"Ние настояваме за 1,8 милиарда лева.", отбеляза министърът.

Имало разбиране от страна на американските ни партньори, стана ясно още от думите на военния министър.

До края на юни или юли ще можем да подпишем договора със САЩ за самолетите за военната ни авиация.

За ромската интеграция той изтъкна, че няма как повече да си затваря очите за проблемите на циганската общност.

По думите му имал прекрасен диалог с премиера Бойко Борисов.

Относно промените в изборните правила, Каракачанов заяви, че премахването на преференциалния вот ще намали избирателната активност.

Борисов сравни F-16 и Грипен с такси и автобус

Борисов сравни F-16 и Грипен с такси и автобус

По думите му всички военни проекти били важни

Припомняме, в последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. Самият доклад не е категоричен и препоръчва още разговорите по офертите да продължат. Докладът бе внесен в Министерския съвет и отиде в Народното събрание, където, въпреки съпротивата на БСП, "Воля" и част от ОП, получи одобрение с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година, което пък отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2.

В отговор на думите на Радев скочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм.

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител
Обновена

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител

Срокът на доставка на изтребителите ще бъде по-голям