Премиерът Бойко Борисов коментира споровете около избора на нов боен изтребител за авиацията ни.

Пред съпартийците си на националното събрание той обясни, че НС е дал правото на МС да преговаря за най-доброто.

"Когато завършат преговорите, ще видим дали ще вземем най-доброто", подчерта той.

"Все едно да ти трябва автобус, Данче, а да си купиш такси", обясни Борисов на кметицата. Трябвал ни боен самолет, а не такъв, който да си кръжи.

"Когато не можем да вземем най-доброто, ще вземем такси", допълни лидерът на ГЕРБ. Няма обаче да се задължават следващите поколения.

Всички военни проекти били важни, по думите му, не само самолетите, от които се интересувал част от политическия елит.

БСП ще гласува против предложението на МС за нов изтребител

БСП ще гласува против предложението на МС за нов изтребител

Правителството с решението не защитава интересите на страната

Припомняме, в последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад, в който се препоръчва избора на F-16. Самият доклад не е категоричен и препоръчва още разговорите по офертите да продължат. Докладът бе внесен в Министерския съвет и отиде в Народното събрание, където, въпреки съпротивата на БСП, "Воля" и част от ОП, получи одобрение с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Ф-16 е по-добър от Грипен според зам.-председателя на НС

Ф-16 е по-добър от Грипен според зам.-председателя на НС

Колкото се бавим, толкова повече ще се оскъпи сделката

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този момент двете компании, продължават да заявяват готовност за преговори и подобряване на офертите.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма" и финалът на автокрацията за 2018-та година, което пък отключи поредна размяна на реплики между "Дондуков" 1 и 2.

В отговор на думите на Радев скочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като поиска президентът Румен Радев да каже кого има предвид, когато говори за лобизъм.

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител
Обновена

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител

Срокът на доставка на изтребителите ще бъде по-голям