Радарната система на новите изтребители F-16 Block D проследява едновременно до 20 въздушни и наземни цели денем и нощем, а автоматиката подбира най-подходящото оръжие за поразяването им, включително "снайперско" прицелване.

Джим Робинсън - директор на кампанията за F-16 в България на компанията-производител "Локхийд Мартин", представи в Пловдив характеристиките на изтребителя, предаде БГНЕС.
Робинсън е и пилот-изпитател.

Припомняме, очаква се до юли тази година правителствата на България и САЩ да постигнат окончателна договореност за купуване на осем F-16 Block D за българските военновъздушни сили.

По думите на Джим Робинсън, това е най-модерният реактивен изтребител с един двигател в света.

Наред с усъвършенстваната радарна система, той разполага с единствената засега в света система за превенция от разбиване в земята в случай, че пилотът загуби съзнание за кратко време.

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Пилотите ще се обучават в САЩ…

Пред медиите бяха демонстрирани не само графики на възможните ситуации, в които самолет приближава опасно земя, вода и скали, но и автентичен запис от кабината в един от осемте случая, при които тази система вече е спасила живота на пилота, а и самолета. Системата отчита не само промяната във височината, но и поведението на човешкия фактор и променя курса на самолета дори при високоскоростно пикиране към земята така, че той да се издигне на безопасна височина, да се изравни и да е стабилен до момента, когато пилотът дойде на себе си и поеме управлението.

Обучението на пилотите за управление на този самолет ще бъде девет месеца, в САЩ. Предвиждат се и още три месеца, през които те ще бъдат подготвяни за инструктори.

В цената на самолетите влиза и въоръжението, а успоредно ще бъде открита сметка за въоръжение на България, която може да купува боеприпаси от там или от аналогични изделия, производство на страните от НАТО.

Очаква се страната ни да получи осемте изтребителя след 4 години. Производствената база в Грийнвил, Южна Каролина, вече е поела ангажимент за изработването на 16 самолета от този тип по поръчка на Бахрейн и 14 - за Словакия.