Германия трябва да остане ангажиранa в борбата срещу антисемитизма във всяка форма.

Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на Световния форум за Холокоста в Йерусалим, цитиран от "Таймс ъв Израел" и "Аарец".

Макрон: Ксенофобията и нетърпимостта отново надигнаха грозните си глави

Макрон: Ксенофобията и нетърпимостта отново надигнаха грозните си глави

Може ли да си представи човек, че това се случва в днешно време

"Индустриалното масово убийство на шест милиона евреи, най-голямото престъпление срещу човечеството, беше извършено от моята страна. Ужасната война, която струва живота на повече от 50 милиона души, започна от моята страна. 75 г. след освобождението на "Аушвиц" аз стоя тук като президент на Германия, обременен с вина", каза той пред присъстващите световни лидери на събитието.

"Иска ми се да мога да кажа, че ние, германците, се поучихме от историята веднъж и завинаги, но аз не мога да кажа това, докато омразата се разпространява, не мога да кажа това, докато антисемитизмът е скрит в критика към израелската политика и аз не мога да кажа това, след като само дебела дървена врата попречи на крайнодесен екстремист да извърши клане на Йом Кипур", подчерта Щайнмайер.

Путин предложи среща на върха на лидерите на постоянните членки на ООН

Путин предложи среща на върха на лидерите на постоянните членки на ООН

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи предложението на Путин за среща на лидерите на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН

"Това е същото зло, има само един отговор: Никога отново. Заради това никога не може да се сложи край на възпоменанието", отбеляза германският държавен глава.