Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков прие в сряда назначението на политическия си опонент за министър-председател, но в същото време отказа да подаде оставка, докато не се проведат нови избори, предаде "Ройтерс".

Миналата седмица Жеенбеков заяви, че ще се оттегли, след като бъдат назначени легитимни ръководители на изпълнителни органи и страната се върне към върховенството на закона.

В сряда Жеенбеков одобри избрания от парламента Садир Жапаров, националист, чиито поддръжници го освободиха от затвора миналата седмица, за премиер.

Жапаров каза, че Жеенбеков трябва да напусне поста до дни, за да изпълни обещанието си да се оттегли.

"Оставката на президента е това, което хората искат", каза той на брифинг. "Ще отида при президента днес и ще разрешим този въпрос."

Президентът на Киргизстан върна на парламента новото правителство

Президентът на Киргизстан върна на парламента новото правителство

Не са били изпълнени законовите изисквания

Припомняме, че Жеенбеков върна в парламента за ново разглеждане постановлението на депутатите, одобрили по-рано състава на новото правителство.

Той настоя, че решенията трябва да се считат за легитимни, а не са били изпълнени всички законови изисквания - като кворум от 61 депутати за избора на премиера.

Жапаров потвърди ангажимента си да поддържа стратегическо партньорство с Русия и заяви, че не планира да променя условията на руското военно присъствие. Русия изрази опасения за сигурността в страната след последните вълнения.

Киргизстан има ново правителство

Киргизстан има ново правителство

Русия щяла да остане основният стратегически партньор на страната

Стотици привърженици на Жеенбеков проведоха контрапротест до дома на новия премиер в покрайнините на Бишкек, заявявайки, че искат да се уверят, че опонентите им не се опитват да го щурмуват.