Президентът на Молдова Игор Додон обяви, че е готов да даде пример на сънародниците си и да бъде първият, който изпробва руската ваксина срещу коронавирус, съобщава "Спутник".

Във Фейсбук Додон съобщи, че е прекарал няколко дни в санаториум до Москва и е разговарял със свои руски колеги относно ваксината, която в момента се тества.

"Когато съобщих за ваксината тук, видях, че има много скептици, така че искам да знаете, че съм готов да съм първият молдовец, който изпробва ваксината срещу COVID-19, предложена от Руската федерация. Искам да го направя за гражданите, така че тя да стигне възможно най-скоро до Молдова", заяви президентът.

Русия тества ваксината "Спутник V" с 40 000 души, има и контрол от чужди експерти

Русия тества ваксината "Спутник V" с 40 000 души, има и контрол от чужди експерти

Дмитриев: Събирането на данни е в съответствие с международните стандарти

Припомняме, на 11 август Русия обяви, че е патентовала първата ваксина срещу коронавирус в света. Тя е създадена от Центъра за епидемиология и микробиология "Николай Гамалей".

Медикаментът, чието търговско наименование е "Спутник V", премина през два етапа на клинични изпитания и скоро ще бъде подложен на трета фаза, наречена "следпатентна".

Русия предвижда да започне кампания за безплатна ваксинация през септември. Първи новата ваксина срещу COVID-19 ще получат работещите в сферата на здравеопазването и образованието.

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Москва нарече първата ваксина против коронавирус "Спутник V"

Името на новата ваксина е препратка към един от най-големите научни и технологични успехи