Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е заявил пред израелско-американския милиардер Хаим Сабан, че не може да се присъедини към съседните държави Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в нормализирането на отношенията с Израел, защото ще бъде "убит от Иран, Катар и собствения си народ", пише "Аарец".

Милиардерът е съобщил за опасенията на Салман по време на онлайн събитие в подкрепа на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън в средата на седмицата. Събитието "Сигурността и просперитетът на Израел при Байдън в Белия дом" се е провело във Флорида.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Израел нормализира отношенията и със Судан. ОАЕ и Бахрейн, които тясно координират външната си политика със Саудитска Арабия, нормализираха отношенията си с Израел през август, а споразумението бе подписано в Белия дом през септември.

Тръмп съобщи, че очаква Саудитска Арабия също да се съгласи да сближи отношенията си с Израел през следващите месеци. По-рано този месец Рияд заяви, че монархията няма да признае Израел, докато не поднови преговорите с Палестина.