През 2017 г. природните бедствия са нанесли рекордни в историята на САЩ щети, които са в размер на 306 милиарда долара. Това става ясно от доклад на американското правителство, цитиран от АФП.

През миналата година САЩ бяха засегнати от серия пожари и урагани.

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Федералното правителство е изхарчило повече от 350 милиарда долара

Общо 16 природни бедствия струват 1 милиард долара или повече, според доклада на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания.

Предишната най-скъпоструваща година в историята на САЩ беше 2005 г., когато ураганите "Катрина", "Уилма" и "Рита", както и други бедствия, причиниха щети в размер на 215 милиарда долара.

Щетите от пожарите в американския щат Калифорния през 2017 г. са за 18 милиарда долара, което е три пъти повече от сезона на пожарите през 2016 г.

В размер на 125 милиарда долара са щетите от урагана "Харви" в Тексас - вторият най-опустошителен ураган след "Катрина" през 2005 г. за последните четири десетилетия.

Щетите от бедствия в света за 2017 г. в размер на $306 млрд.

Щетите от бедствия в света за 2017 г. в размер на $306 млрд.

Тази информация разкри презастрахователната швейцарска компания Swiss Re

Ураганът "Мария" в Пуерто Рико пък е нанесъл поражения за 90 милиарда долара, докато ураганът "Ирма", ударил Карибите и Флорида, струва на американските власти 50 милиарда долара.

В изследването се отбелязва, че сега ураганът "Мария" е третото най-скъпоструващо природно бедствие в страната, а ураганът "Ирма" - петото.

За последно толкова много природни бедствия за година, които са нанесли щети в размер на милиарди долари, е имало през 2011 г. - 16.