Медицинската асоциация на Южна Корея обяви, че правителството трябва да прекрати програмата за имунизация срещу грип след най-малко 25 починали, които са получили противогрипна ваксина през последните дни, пише "Гардиън".

Петима починали в Южна Корея след получаване на противогрипна ваксина

Петима починали в Южна Корея след получаване на противогрипна ваксина

8,3 милиона души са ваксинирани от подновяването на имунизацията на 13 октомври

Здравните власти обаче уверяват, че не са открили пряка връзка между смъртните случаи и ваксините. Но председателят на Корейската медицинска асоциация заяви на пресконференция, че програмата за имунизация трябва да бъде спряна, докато правителството осигури безопасна ваксина.

Миналия месец официални представители на правителството обявиха план за закупуване на 20% повече противогрипни ваксини за зимата спрямо миналата година, за да се имунизират 30 милиона души за предотвратяване претоварването на здравната система от пациенти с грип и коронавирус.

Но началото на програмата за безплатно поставяне на противогрипна ваксина на 19 милиона души бе спряно за три седмици, след като било установено, че 5 милиона дози, които трябва да бъдат замразени, са били изложени на стайна температура, докато са били транспортирани до здравно заведение.

Тази година засилването на общественото доверие към ваксините е голямо световно предизвикателство, след като някои държави избързаха с одобряването на експериментални ваксини срещу коронавируса преди да бъдат завършени клиничните изпитания.

8,3 милиона души са ваксинирани от подновяването на имунизацията на 13 октомври, като при 350 случая има странични реакции. Южнокорейската медия "Йонхап" съобщава, че през 2005 г. има най-много починали (6 души) след имунизация с противогрипна ваксина.

От Корейския център за превенция и контрол на заболяванията обявиха, че ще продължат с имунизацията, тъй като няма причина да се вярва, че ваксината е свързана със смъртните случаи.

Държавите предприеха кампании за имунизация против грип на фона на страховете от две епидемии - коронавирус и грип.