Шведският министър-председател Улф Кристерсон e "изключително разтревожен" за възможните последствия от нови демонстрации, при които Коранът би бил осквернен. Това заяви той в четвъртък, докато недоволството на мюсюлманите в страната и по света нараства след поредица от атаки срещу свещената книга на исляма.

Такива атаки срещу Корана в Швеция и Дания доведоха до обиди във много мюсюлмански страни, включително Турция. Швеция се стреми да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор, което беше обявено в Стокхолм след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година.

Премиерът Кристерсон разкри, че са подадени допълнителни искания до полицията за разрешение на протести, включващи оскверняване на Корана. Той изрази загрижеността си за възможността от сериозни последствия, ако тези протести бъдат упълномощени.

Шведското посолство в Багдад беше нападнато и подпалено на 20-и юли от протестиращи, обединени от гневът си към богохулните демонстрации.

Службата за сигурност на Швеция (SAPO) поддържа своята оценка за нивото на заплаха на 3 от 5, което означава "повишена заплаха" по време на криза. Ръководителят на SAPO обаче отбеляза силната реакция на последните събития.

Швеция обвини други страни, включително Русия, че манипулират кризата с цел да нарани интересите й и присъединяването й към НАТО. Външният министър Тобиас Билстрьом увери, че шведската държава не подкрепя такива действия и ги разглежда като прояви на свобода на словото.

Шведското правителство е изправено пред предизвикателството да балансира защитата на свободата на словото с уважение към мюсюлманите. Напрежението се засилва и заради подкрепата на дясната партия "Шведски демократи", част от правителството, които предупреждават за "ислямизацията" на обществото и насърчават асимилация на имигрантите в "шведските" ценности.

Борел осъди серията от изгаряния на Корана в Дания и Швеция

Борел осъди серията от изгаряния на Корана в Дания и Швеция

Не всичко, което е законно е етично, каза той