Турция остро осъди многократните атаки срещу Корана, включително поредното изгаряне на свещената книга за мюсюлманите пред турското посолство в Копенхаген, съобщава в. "Дейли Сабах".

Министерството на външните работи на страната разкритикува датските власти за това, че не предприемат действия срещу провокациите.

От ведомството посочват, че властите в Дания предпочитат да си затварят очите за подобни посегателства и да осигуряват защита за подобни провокации, тъй като не осъзнават възможните последствия.

"Подобни атаки не само обиждат милиарди мюсюлмани, но и накърняват обществения мир и културата на съвместно съществуване", подчертават от министерството.

Пак изгориха екземпляри на Корана в Дания

Пак изгориха екземпляри на Корана в Дания

Трети подобен протест в страната за седмица

Турция призова датските власти да предприемат необходимите действия, за да предотвратят повторната проява на подобни престъпления от омраза.

Реакцията на Анкара дойде, след като вчера група, наречена "Датски патриоти", изгори екземпляри на Корана пред посолствата на Турция и Египет в Копенхаген.

Това бе третият подобен инцидент в Дания за по-малко от седмица, след като изгарянето на свещената книга на мюсюлманите в съседна Швеция предизвика гнева на ислямския свят.

Вчера Общото събрание на ООН прие резолюция, в която осъжда подобни атаки като нарушение на международното право.

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

"Свободата на словото никога не трябва да се използва като средство за презиране на другите"