Петима активисти против исляма подпалиха екземпляри на Корана пред посолствата на Египет и Турция в Копенхаген, съобщава "Ройтерс".

Това е третият подобен инцидент в Дания за по-малко от седмица, след като изгарянето на свещената книга на мюсюлманите в съседна Швеция предизвика гнева на ислямския свят.

Дания и Швеция заявиха, че осъждат изгарянето на Корана, но не могат да го предотвратят съгласно правилата, защитаващи свободата на словото.

Миналата седмица протестиращи в Ирак подпалиха шведското посолство в Багдад.

Днешната демонстрация в Копенхаген от група, наречена "Датски патриоти", дойде след изгарянето на Корана вчера и миналата седмица пред посолството на Ирак. Две подобни прояви имаше и в Швеция през последния месец.

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

"Свободата на словото никога не трябва да се използва като средство за презиране на другите"

Вчера Министерството на външните работи на Ирак призова властите на страните от Европейския съюз "бързо да преразгледат така наречената свобода на изразяване и правото на протест" заради горенето на свещената книга.

Турция заяви, че категорично осъжда "отвратителната атака" срещу Корана и призова Дания да предприеме необходимите мерки, за да предотврати това "престъпление от омраза" срещу исляма.

Датското правителство също осъди палежите като "провокативни и срамни действия", но обясни, че няма правомощия да спира протестиращи, които не проявават насилие.

"Хората се възползват от разширената свобода на словото, когато протестират", заяви професорът по право в Копенхагенския университет Трине Баумбах в обяснение на датското законодателство. "Това не включва само словесно изразяване. Хората могат да се изразяват по различни начини, като например чрез изгаряне на предмети".

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Всяко умишлено увреждане или проява на неуважение към него се счита за обидно