Продължават арестите на опозиционери в руската столица, съобщават световните медии. Броят на временно задържаните по време на протестите през уикенда надхвърли 1000. От тях 50 души получиха присъди - арест с различна продължителонст и глоби. Общо осъдените участници в двете масови акции са над 500.

Социалните мрежи се изпълниха със съобщения за арестувани участници в протестите и случайно преминаващи, които силите за сигурност са сметнали за демонстранти.

Днес един от нерегистрираните кандидати за предстоящите избори за местния парламент - Константин Янкаускас, беше осъден на 10 денонощия затвор. Той беше задържан за организиране на "несъгласуван" с властите протест. Той заяви в профила си в Туитър, че по делото срещу него са представени фалшифицирани материали.

Преди това беше арестуван блогърът Владислав Синица заради постинг, че децата на служителите на реда също не са защитени и може някой ден да не се върнат от училище. Властите изтълкуваха това като призив за насилие срещу децата на служителите.

Беше задържан и разследващият журналистът от изданието ФБК Георгий Албуров - за "протестна разходка" на 3 август.

Междувременно международната правозащитна група "Агора" подаде в ООН жалба, че по врене на протестите на 27 юли и 3 август са били изключени мобилните връзки и интернетът. Подобна ситуация е имало и в Ингушетия през 2018 г.

Изключването на интернета по време на митинги е една от формите на незаконно ограничаване на правото за свободно изразяване и свобода на събранията, се казва в жалбата. Подобна практика "се превръща в елемент на държавната политика за потискане на независимите гласове, възпрепятстване на работата на журналистите и укриване на масовите нарушения на правата на човека при мирни протести", посочват авторите на документа.

По-рано днес беше съобщено също, че днес са задържани и протестиращи, които са провеждали солови акции в подкрепа на арестувания студент Егор Жуков.

Беше съобщено също за задържането на 22-годишня студент Даниил Кокон и 27-годишния Владислав Барабанов.

В социалните мрежи се появиха коментари, че със задържането на активисти се цели "обезглавяване" на протеста и предотвратяване на следващи акции - беше обявено, че такава се планира за 10 август.

Припомняме, лидерът на опозицията Алексей Навални беше арестуван на 24 юли и осъден на 30 денонощия арест. Друг от водачите - Дмитрий Гудков, задържан на 30 юли, получи същата присъда. Присъди между 10 и 30 дни получиха също Иля Яшин, Иван Жданов, Владимир Милов, Юлия Галямина, Александър Соловьов.