Повече от година след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги продължава произволното задържане на активисти, духовници и други, възприемани като критици на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Това се посочва в нов доклад на неправителствената организация "Хюман райтс уоч", цитиран от "Гардиън". 

Бдение пред саудитското консулство в Истанбул 1 г. след убийството на Кашоги

Бдение пред саудитското консулство в Истанбул 1 г. след убийството на Кашоги

Бдението започна малко след 13,14 часа днес

Но принцът нареди смекчаването на редица рестриктивни социални закона в кралството, откакто пое лидерска позиция в саудитското правителство преди четири години, като най-скоро Рияд позволи на жените над 21 г. да се сдобиват с паспорти и да пътуват в чужбина без разрешението на своя опекун.

Тези реформи обаче противоречат на "по-мрачната реалност", според "Хюман райтс уоч", включително масовите арести на активисти в защита правата на жените, редица сексуални нападения и изтезания на активисти с камшик и електрошок.

Саудитското правителство отрича да е изтезавало жени.

Заподозрените за Кашоги си правили "смразяващи" шеги преди убийството

Заподозрените за Кашоги си правили "смразяващи" шеги преди убийството

Нарекли го "жертвено животно" още преди убийството

Около 20 души са произволно задържани тази година и 30 души са арестувани от убийството на Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г., допълва организацията и подчертава, че международната критика към Рияд заради убийството на журналиста не е успяла да спре кампанията срещу дисидентите в кралството.

Бин Салман предприе действия срещу опозицията през септември 2017 г. с арестуването на десетки критици, включително интелектуалци и влиятелни духовници.

Синът на Кашоги защитава Саудитска Арабия от критиците, "използващи" убийството

Синът на Кашоги защитава Саудитска Арабия от критиците, "използващи" убийството

Твърди се, че саудитските власти са му затворили устата с многомилионен дом

В доклада на "Хюман райтс уоч" се подчертава, че арестите на правозащитници и дисиденти не са нов феномен, но разликата от края на 2017 г. е, че за много кратък период са атакувани голям брой активисти, а също така са въведени нови репресивни практики, невиждани при предишни управления на монархията. Тези практики включват изнудване на финансови активи в замяна свободата на задържания. Правителството също използва технологии за следене, които позволяват проникване в онлайн профили на критици и дисиденти. Журналисти на "Гардиън" са сред тези, които са предупредени, че са атакувани от хакерско звено на саудитското правителство.