Производството на опиум и кокаин по света достигна исторически връх. Това се посочва в доклад за наркотиците по света, представен от Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

В доклада се подчертава, че веществата за немедицинска употреба се превръщат в голяма заплаха за общественото здраве и за правоприлагащите сили по света.

Фентанилът и аналозите му остават голям проблем в Северна Америка, докато трамадол - опиат за умерена и силна болка, се превръща в проблем в някои части на Африка и Азия.

Достъпът до фентанил и трамадол за медицинска употреба е важен като обезболяващо средство, но трафикантите ги произвеждат незаконно и ги продават на нелегални пазари, което води до сериозно увреждане на здравето, отбелязват от Службата.

През 2016 г. в световен мащаб са иззети фармацевтични опиати в размер на 87 тона - 87% от тях са конфискувани в Западна и Централна Африка и Северна Америка. Почти същото количество хероин е иззето през 2016 г.

Световното производство на кокаин през 2016 г. е достигнало най-високото регистрирано ниво - 1 410 тона. Повечето от кокаина в световен мащаб идва от Колумбия. В доклада се отчита, че Африка и Азия се превръщат в центрове за трафик и употреба на кокаин.

През периода 2016-2017 г. световното производство на опиум е скочило с 65% до 10 500 тона - най-високото регистрирано ниво от Службата, която следи производството на опиум в света от 2000 г. Отчетено е увеличение отглеждането на опиумен мак. През изминалата година производството на опиум в Афганистан е достигнало 9 000 тона.

Откритията в тазгодишния доклад показват, че наркопазарите се разширяват, като производството на кокаин и опиум достигна абсолютен рекорд, което представлява множество предизвикателства на много фронтове, подчертават от Службата.

Канабисът е най-използваната дрога през 2016 г. Най-малко 192 милиона души са пушили марихуана най-малко веднъж през посочената година. С 16% са се увеличили консуматорите на трева за десетилетие, което отразява подобно увеличение на световното население.

На стабилни нива остава броят на хората по света, които са вземали наркотици най-малко веднъж през 2016 г. - 275 милиона души или 5,6% от световното население на възраст между 15 и 64 г.

Смъртните случаи от употреба на наркотици са нараснали с 60% от 2000 до 2015 г.

Мнозинството, вземащи наркотици, са мъже.