Хората от цяла Унгария са се включили протест в столицата Будапеща в неделя, за да призоват за независима съдебна система и зачитане на правата на ромите.

Протестиращите са издигали плакати с надписи като "Никой не е над закона" и "Бъдещето не може да се гради върху омраза".

Групи за граждански права и ромски семейства протестират срещу отказа на правителството да изплати обезщетение на деца от ромски произход, незаконно сегрегирани в училище в източна Унгария.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви през януари, че ще откаже съдебно разпореждане с искане правителството да заплати обезщетение и че унгарците никога няма да приемат да дават пари за нищо. Съдебният процес продължава от години и върховният съд на страната трябва да вземе окончателно решение скоро.

Премиерът също наскоро обяви планове за провеждане на национален референдум. Когато по-рано беше попитан за реакцията на Еврокомисията, говорител отказа да коментира плановете, но Комисията може да реагира, ако планът бъде приложен.

Когато унгарското правителство започна антимиграционна кампания преди изборите за Европейски парламент през май миналата година, Комисията реши да реагира и издаде формуляр по точки срещу унгарските претенции.

Унгария готви национално допитване за изплащането на обезщетения на цигани и затворници

Унгария готви национално допитване за изплащането на обезщетения на цигани и затворници

Критици алармират, че националното допитване ще позволи на премиера Виктор Орбан допълнително да ограничи независимостта на съда

Унгария и други държави могат да бъдат изправени пред намаляване на финансовата помощ при следваща многогодишна финансова рамка. Съобщава се, че въпросът е включен в предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на върха миналата седмица в Брюксел, но държавите-членки бяха разделени по общия бюджет и ще трябва да се срещнат отново, за да постигнат компромис.

Липсват надеждни данни за броя на ромите в държавите-членки на ЕС и страните кандидатки. Официалните данни от преброяването, ако съществуват, подценяват броя им. Оценките въз основа на средната стойност на максималните и минималните цифри предполагат, че 5 - 10% от населението в България, Унгария, Македония, Румъния, Сърбия и Словакия са роми.

ЕС и държавите-членки носят обща отговорност за подобряване на условията на живот и интеграцията на ромите. През 2011 г. Комисията въведе национални стратегии за интеграция на ромите и започна да издава годишни доклади, използвайки информация от всяка страна.

Според доклада на Комисията за 2019 г. за изпълнението на националните планове 46% от учениците на възраст 6 - 15 години посещават училища с евентуално по-ниски стандарти, където всички или повечето от учениците са роми (2016 г.). Проблемът беше изтъкнат още през 2004 и 2007 г., когато Унгария и други страни от Централна и Източна Европа се присъединиха към ЕС.