И тази вечер в Сърбия се състояха масови протести, на които демонстрантите поискаха поискаха оставките на президента Александър Вучич, на премиера Анна Бърнабич и председателя на парламента Мая Гойкович, предаде БНТ. Те настояват и за смяна на ръководството на държавната телевизия РТС.

Инициатор на акцията е организацията "1 от 5 милиона".

В началото на протеста говори известният сръбски артист Бранислав Лечич. Той повтори исканията на демонстрантите и призова за организиране на свободни и честни избори в рамките на 6 до 9 месеца. Лечич призова "цяла Сърбия да се събере в Белград на 13 април и да протестира срещу режима на Вучич".

В множеството се виждаха транспаранти с надписи: "Вучич, ти си приключил", "Плячката на пенсионерите не е реформа", "Да не позволяваме страхът да стане професия", "Добре дошли в Дисниленд", "Събуди се Сърбия" и др. На протеста прозвуча и хитът "Пада влада" (Правителството пада) на Момчил Баягич-Баяга.

Протестите в Сърбия продължават
Обновена

Протестите в Сърбия продължават

В Белград искат оставката на правителството

Впоследствие множеството се оправи към сградата на РТС, на чийто вход са поставени ограждения. Един от протестиращите заяви пред репортери, че гражданите искат медиите да бъдат свободни и властите да спрат да се опитват да разделят хората. Той поясни, че нахлуването в сградата на РТС миналата събота е реакция на гражданите срещу отказа на правителството да чуе исканията им.

Протестиращите призоваха гражданите да изразят недоволството си от сегашния режим с достойнство и култура. Демонстрантите изискват честни и свободни избори, свободни медии 6 до 9 месеца преди изборите, промяна в държавното ръководство, както и разкриването на убийството на лидера на СДП Оливер Иванович.