Възможно е Омикрон да не атакува толкова ефективно белите дробове, колкото по-ранните варианти на коронавируса. Това сочи проучване на Института по терапевтична имунология и инфекциозни болести в Кеймбридж, цитирано от ДПА.

Заключението е, че мутациите на шиповия протеин на вируса, които му позволяват да се справя с антителата, могат също да намалят възпроизвеждането му в белите дробове, което би довело до тежко заболяване.

Тези наблюдения подчертават, че Омикрон е придобил свойства за избягване на имунитета, като същевременно компрометира свойствата, свързани с репликацията и патогенността, се посочва в резюмето на изследването.

Заразените с Омикрон се удвояват за ден и половина до 3 дни в райони с локално разпространение

Заразените с Омикрон се удвояват за ден и половина до 3 дни в райони с локално разпространение

Няма доказателства за ефективността на ваксината към днешна дата за Омикрон

Ръководителят на проучването Рави Гупта - професор по клинична микробиология в Кеймбридж, поясни, че въпреки наглед оптимистичните констатации все още предстоят предизвикателства.

Той обясни, че изводът от изследването е, че ефективната инфекция на белодробните клетки може да съответства на тежестта на белодробното заболяване. Синцития, т.е слети клетки, често се наблюдава в тъканите на белия дроб, взети след тежко заболяване. Делта вариантът беше много добър и в двете за разлика от Омикрон, посочи Гупта и допълни, че е необходима допълнителна работа.

Предполага се, че Омикрон е станал по-адаптивен към имунитета, но свойствата му, свързани с развитието на заболяването, могат да бъдат отслабени до известна степен. Независимо от това бързото разпространение на новия вариант на COVID-19 представлява голямо предизвикателство за общественото здраве.

СЗО под тревога заради мнението за "лекия Омикрон"

СЗО под тревога заради мнението за "лекия Омикрон"

Никога не съм бил по-разтревожен от пандемията, отколкото сега, твърди специалният пратеник на СЗО за COVID-19