Повечето хора в Турция смятат, че годишната инфлация е двойно повече от официално обявената, което затруднява задачата на централната банка да обърне доларизацията и да защити лирата, съобщава "Ахвал".

51% от населението твърдят, че годишното увеличение на цените надхвърля 30 процента, според проучване през декември, публикувано в понеделник от изследователската компания Metropoll.

Само 11,9% от анкетираните казват, че инфлацията е в съответствие с официалните данни от около 14 процента, а още 16,5 процента казват, че инфлацията е между 20 процента и 30 процента.

Турската централна банка и правителството се стремят да насърчат спестяващите в Турция да се върнат към лирата. Турците са продали десетки милиарди долари лири миналата година, за да се борят с ефектите на инфлацията, което означава, че банковите депозити в долари и евро сега са повече от половината от всички депозити в страната.

Годишната инфлация на потребителските цени CPI се е ускорила до 14,6% през декември от 14% през предходния месец, съобщи в понеделник турският статистически институт - TÜİK.

CPI е 36,7% през декември, според ENAGrup, независима институция, създадена от турски учени миналата година, за да проследи нивото на инфлация в страната.

Централната банка на Турция е удвоила референтния си лихвен процент от септември до 17 процента, за да помогне за справяне с инфлацията и защита на лирата, която се плъзна до рекордно ниски нива през 2020 г. Тя казва, че се ангажира да поддържа лихвените проценти високи, за да намали увеличението на цените до годишно 5 процента в средносрочен план.

Цените в Турция са се увеличили с 4,08 процента на месец през декември, водени от скока на транспортните разходи, каза ENAG. TÜİK заяви, че месечното увеличение е 1,25%.

Някои икономисти поставят под съмнение точността на официалните данни за инфлацията в Турция, посочвайки вълна от назначения в TÜİK от президента Реджеп Ердоган.

Ердоган се зарича да проведе демократични и икономически реформи през 2021 г.

Ердоган се зарича да проведе демократични и икономически реформи през 2021 г.

Всички проблеми, които Анкара има с други държави, могат да бъдат разрешени