Ваксината срещу коронавирус на Pfizer утроява вероятността от развитие на различни форми на възпаление на сърдечната тъкан, но тези странични ефекти са изключително редки. Това сочи проучване на международен екип от учени, публикувано в Annals of Internal Medicine, съобщава БГНЕС.

Изследователите отбелязват, че жителите на Хонконг, които са получили една или две дози от препарата на Pfizer, са били около три пъти по-склонни да станат жертви на различни форми на миокардит, възпаление на сърдечната тъкан, отколкото хората от контролната група. Това не е типично за доброволците, получили Ваксина CoronaVac, пишат още те.

Припомняме, миналата година лекари от Израел установиха, че Pfizer и Moderna в изключително редки случаи причиняват миокардит - възпалително заболяване на сърдечния мускул, чиито усложнения могат да доведат до развитие на сърдечна недостатъчност или внезапен сърдечен арест. По-късно учените установяват, че най-често миокардитът се развива след ваксинация при деца и юноши.

САЩ засече повече сърдечни възпаления след иРНК ваксини при млади мъже

САЩ засече повече сърдечни възпаления след иРНК ваксини при млади мъже

Става въпрос за миокардит или перикардит при 16 до 24-годишни, след втора доза Pfizer и Moderna

Група британски и китайски лекари, ръководени от Иън Вон, професор в Университетския колеж в Лондон, са провели проучване за това колко често ваксината Pfizer причинява миокардит и други възпалителни заболявания на всички видове сърдечна тъкан.

Те са анализирали медицинските досиета на над 160 пациенти в клиники в Хонконг, приети в болницата с подобни форми на сърдечна дисфункция. Част от тях са били ваксинирани с Pfizer, а други - с тази на CoronaVac.

Въз основа на тези данни учените са изчислили типичната честота на сърдечно възпаление сред пациенти, които са получили и двете ваксини, както и сред други жители на Хонконг на подобна възраст и пол, които са имали кардит по други причини.

Осем случая на миокардит при деца в САЩ след ваксиниране с Pfizer

Осем случая на миокардит при деца в САЩ след ваксиниране с Pfizer

Все още не е ясно дали има пряка връзка между болестта и ваксината

Установено е, че всички форми на възпаление на сърдечната тъкан се срещат много рядко при имунизирани. Ваксината на Pfizer обаче увеличава риска от появата им с около три пъти, което не е типично за CoronaVac.

Тенденцията е особено изразена сред младите хора, които са ваксинирани и с втората доза.

Според изследователския екип тази особеност на РНК ваксината трябва да се вземе предвид при определяне на приоритетите за ваксинация сред различните групи от населението. Същевременно учените подчертават, че всички ваксини срещу коронавирус неколкократно намаляват риска от смърт на пациенти с развитие на тежки форми на инфекция, поради което отказът им би бил изключително неразумен.

Moderna: Ваксината ни e по-добра от тази на Pfizer, но и по-често води до миокардит

Moderna: Ваксината ни e по-добра от тази на Pfizer, но и по-често води до миокардит

Въпреки това ползите от препарата многократно надхвърлят рисковете