Много астматици се опасяват, че за тях рискът от зараза с коронавирус е много по-голям, а и че по-тежко ще понесат заболяването, посочва Дойче веле. Въпреки това те трябва да продължат приема на кортизонов спрей.

Възрастните и хората с предишни заболявания са най-рисковата група при актуалната пандемия. И понеже агресивният коронавирус атакува основно белите дробове, хората с астма се боят, че при заразяване болестта при тях би протекла особено тежко. Тревога предизвикват и сведенията, че най-често използваните при астма медикаменти допълнително повишават опасността от зараза.

Обичайно астматиците се лекуват с кортизонов спрей или кортизонови таблетки - при по-тежките случаи. Те действат противовъзпалително и потискат астматичната свръхчувствителност на бронхите. Същевременно обаче те намаляват имунната отбранителна способност на пациента - потискат съпротивителните му сили.

В опит да разсеят тревогите на пациентите-астматици, германски лекари-пулмолози и експерти излязоха с декларация. В нея се казва, че ако пациентите продължат да приемат редовно предписаните им лекарства, рискът от заразяване не се увеличава, и те не бива самоволно, без да се консултират с лекар, да ги сменят с други медикаменти. При влошаване на състоянието, дозата кортизон трябва съответно да бъде коригирана от лекуващия лекар.

Мненията се разминават

Позицията на подписалите декларацията специалисти влиза в противоречие с препоръките на експерти, които се отнасят критично към терапията с инхалиране на кортикостероиди. Така например главният вирусолог на берлинската болница "Шарите" - Кристиан Дростен, предпазливо препоръча на пациентите с астма да обсъдят с лекаря си дали да не сменят лечението с кортизон с друг медикамент, който не потиска толкова силно имунната система.

Тъй като досега обаче няма научни доказателства за негативен ефект от терапията чрез инхалации, експертите от Германското дружество по пулмология и респираторна медицина DGP не съветват тя да бъде подменяна с друг вид лечение. Те предупреждават, че промяната дори може да крие по-високи рискове за пациентите, отколкото следването на традиционната терапия.

От DGP виждат опасност по-скоро за по-възрастните хора с тежка форма на астма и за пациентите, които редовно приемат таблетки кортизон. Болните, които до момента са използвали кортизонов спрей по-рядко, би трябвало да започнат да го прилагат редовно, за да могат дихателните пътища да останат отворени, и пристъпите на кашлица или задух да се сведат до минимум.

Има ли смисъл от допълнителни предпазни средства?

Принципно хората с хронични смущения на дихателния апарат трудно могат сами да се преборят с вирусите, тъй като заболяването им води до отслабване на отбранителната функция на бронхиалната лигавица. Професор Райналд Фишер от мюнхенската университетска клиника обаче изтъква, че астматиците не са толкова застрашени, тъй като в повечето случаи тяхната бронхиална лигавица страда само от алергично възпаление и те по правило не развиват възпаление на белите дробове. Същевременно Фишер посочва, че носенето на защитна маска от тип FFP3 с филтрираща функция може да затрудни допълнително дишането при хора с астма.

И понеже вирусите и бактериите, независимо от новия коронавирус, могат да предизвикат възпаление на белите дробове и бронхите, експертите съветват пациентите с астма непременно да се имунизират срещу грип и пневмококи.