Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че американският лидер Доналд Тръмп не е предал секретна информация по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Белия дом на 10 май, съобщават световни агенции.

По време на пресконференция с италианския премиер Паоло Джентилони в Сочи Путин изтъкна, че Москва е готова да предаде на Конгреса на САЩ стенограмата от разговора между Лавров и американския милиардер, ако е необходимо.

Според него в САЩ продължава да се развива "политическа шизофрения" след подобна информация, разпространявана от американските медии.

По думите му в САЩ има хаос с антируски лозунги, който пречи на работата на Тръмп.

Обвиненията срещу Тръмп относно разговорите с Лавров са безсмислица, "тези, които ги разпространяват или са глупави, или са опасни", тъй като те вредят на САЩ, поясни той.

Путин за пореден път повтори, че Русия не се намесва във вътрешните работи на САЩ и няма намерение да го прави.

Той добави, че Русия високо оценява резултатите от посещението на Лавров.

Владимир Путин коментира и отношенията с ЕС.

Руските връзки с ЕС не могат да бъдат наречени "нормални", каза той и призова да се изостави "прекаленото им политизиране". Той поиска възстановяване на конструктивното сътрудничество.

Москва и Рим се съгласиха да задълбочат координацията във външната политика, добави той.

Италианският премиер каза от своя страна, че решението за удължаване на антируските санкции не може да бъде взето автоматично.