Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху са обсъдили ситуацията в Сирия по време на телефонен разговор в понеделник.

За това информира пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Двамата са обсъждали регионални въпроси, като са се фокусирали върху някои аспекти от развитието на ситуацията в Сирия", информира пресслужбата.

Страните са обсъдили и руско-израелските отношения и контакти в различни сфери.

"Те потвърдиха взаимния си ангажимент за разширяване на многостранното двустранно сътрудничество, а именно в борбата срещу COVID-19," добави Кремъл. В навечерието на Нова година лидерите си размениха празнични поздравления. Освен това Путин отправи своите поздрави към Нетаняху и израелския народ по случай Ханука, която беше отбелязана по-рано през декември.

Путин и Нетаняху също се договориха да поддържат контакт.

19 убити проирански бойци в Сирия при въздушни удари на Израел

19 убити проирански бойци в Сирия при въздушни удари на Израел

Пореден удар на Израел в Сирия

Повтарящите се атаки на Израел срещу Сирия подкопават регионалната стабилност, нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и няма да останат без подходящ отговор.

Това заявиха от сирийското външно министерство по-рано през декември.

В четвъртък вечерта Сирия заяви, че израелските военновъздушни сили са изстреляли ракети в западната провинция Хама, като добави, че въздушните сили на арабската държава са успели да отблъснат повечето снаряди.

Израел често извършва удари по територията на Сирия, като противодействие на иранското военно присъствие. Дамаск осъжда подобни действия и ги счита за нарушаване на националния суверенитет на Сирия.

Иран подкрепя режима на президента Башар Асад в гражданската война в Сирия.

Сирия: Израелските въздушни удари вредят на сигурността в региона

Сирия: Израелските въздушни удари вредят на сигурността в региона

Нарушават се резолюции на Съвета за сигурност, гневен Дамаск

Израел рядко признава отделни удари.