Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин в сряда се договориха за засилване на координацията за Афганистан. Това съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от ТАСС. 

"Китай е готов да засили диалога по Афганистан с Русия и други членове на международната общност", коментира китайският президент. 

Според централната телевизия на Китай Путин се е съгласил с предложението на Си Дзинпин за засилване на координацията по афганистанския въпрос.

Русия не иска бойци от Афганистан, представящи се за бежанци

Русия не иска бойци от Афганистан, представящи се за бежанци

Путин не желае престъпни елементи

"Възнамеряваме да установим политическа рамка за открито и толерантно взаимодействие с всички заинтересовани страни в Афганистан", каза лидерът на КНР.

Си Дзинпин заяви, че политическите сили в Афганистан трябва да се дистанцират от всички терористични организации.

Той отбеляза, че афганистанските власти трябва да създадат отворена политическа структура.

Ще успее ли Китай да изкопае литиевото съкровище на Афганистан?

Ще успее ли Китай да изкопае литиевото съкровище на Афганистан?

САЩ и Европа наблюдават с притеснение, вече внасят над 80% от своите редкоземни метали от Китай

"Те трябва да водят умерена и сдържана вътрешна политика, напълно да се дистанцират от всички терористични организации и да поддържат приятелски отношения с всички страни по света, особено със съседните страни", добави китайският лидер.

По-рано Китай коментира, че се заема със социалното и икономическо развитие на Афганистан. Китай иска да задълбочи "приятелските и кооперативни" отношения с Афганистан.

През юли високопоставена делегация на талибаните се срещна с китайския външен министър Ван И в Тянцзин, обещавайки Афганистан да не бъде използван като база от екстремисти. В замяна Китай предложи икономическа подкрепа и инвестиции за възстановяването на страната.

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

Игра на континенти: Как Путин и Си Дзинпин могат да блокират Байдън след Афганистан

САЩ искат бази и войски в Централна Азия, но Русия и Китай няма да им позволят