Китайското външно министерство потвърждава посещение в страната на ръководителя на политическия офис на талибаните в Катар, Мула Абдула Гани Барадар, който се срещна с китайския външен министър Ван И, съобщава говорителят на министерството Жао Лицян, цитиран от ТАСС. 

"На 28 юли се проведе среща на член на държавния съвет, министър на външните работи на КНР с Абдула Гани Барадар, който пристигна на посещение в Китай".

Китай се заема с Афганистан с изтеглянето на САЩ - заради сигурността

Китай се заема с Афганистан с изтеглянето на САЩ - заради сигурността

Руското разузнаване се подиграва със САЩ - "операция "Решителна подкрепа" завършва с решително бягство"

По време на срещата Ван И е уверил, че Пекин зачита суверенитета и териториалната цялост на Афганистан. "Ние винаги се придържаме към принципа на ненамеса във вътрешните работи на вашата страна".

Китайските власти се надяват да се възстанови мирния процес в Афганистан с помощта на талибаните.

"Винаги сме провеждали приятелска политика спрямо целия афганистански народ... Прибързаното изтегляне на войските на САЩ и НАТО от Афганистан свидетелства за провала на американската стратегия в тази страна. Талибаните като военна и политическа сила играят решаваща роля в Афганистан и се надяваме, че тя ще се превърне в ключов фактор за възстановяване на мира и стабилността там."

Столтенберг обеща подкрепата на НАТО за Афганистан да продължи

Столтенберг обеща подкрепата на НАТО за Афганистан да продължи

С финансиране, гражданско присъствие и обучение извън страната

Официалният представител на политическия офис на талибаните в Доха Мохамад Наим, съобщи, че високопоставена делегация от девет членове на ръководството на движението е пристигнала на двудневно посещение в Китай. "Делегацията, водена от заместник -ръководителя на движението, мула Абдул Гани Барадар, проведе разговори с министъра на външните работи на Китайската народна република Ван И. Обсъдени са текущата ситуация в Афганистан и мирният процес. "

"Талибаните увериха Китай, че афганистанската територия няма да бъде използвана за заплаха за сигурността на никоя друга държава", коментира Наим.

По-рано South China Morning Post съобщи, че Абдула Гани Барадар се е срещнал с външния министър на КНР в Тиендзин, Северна Китай. Според медията това се е случило на фона на установяването на контрол на талибаните над територията на Афганистан в съседство с китайската граница.

Русия предложи на САЩ  "да почистят след себе си" в Ирак, Либия, Афганистан, Сирия

Русия предложи на САЩ "да почистят след себе си" в Ирак, Либия, Афганистан, Сирия

Мария Захарова иронизира САЩ