Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди подкрепата на военния алианс за Афганистан в разговор с президента Ашраф Гани, докато талибаните затвърждават териториалните си придобивки, постигнати по време на изтеглянето на международните войски от разкъсаната от войната страна, съобщава АФП.

"НАТО ще продължи да подкрепя Афганистан, включително с финансиране, гражданско присъствие и обучение извън страната", обясни Столтенберг.

Той повтори призивите си за "преговорно споразумение" с талибаните в Афганистан, признавайки, че страната е изправена пред "дълбоко предизвикателна" ситуация, докато чуждестранните войски напускат.

Байдън отпусна нови $100 млн. за Афганистан

Байдън отпусна нови $100 млн. за Афганистан

Средствата ще се използват за бежанците

Повечето от 10-хилядната армия на НАТО вече се изтегли от страната след решение на президента Джо Байдън да прибере войските на САЩ.

ООН предупреди в понеделник за много цивилни жертви от повече от десетилетие, ако офанзивите на талибаните в цялата страна не бъдат спрени.

Съществуват сериозни опасения, че напредъкът на талибаните може да доведе до крах на страната и да разкрие малките печалби след 20 години скъпо присъствие на САЩ в страната.

Байдън проведе подобен разговор като Столтенберг с Гани на 23 юли, подчертавайки, че и САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан, включително за развитие и хуманитарна помощ.

Байдън също потвърди ангажимента на САЩ да продължи да подкрепя афганистанските сили за сигурност, за да се защитят.

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Тежка ситуация за цивилните в Афганистан