Двеста тактически ядрени бойни глави се съхраняват в европейски страни и Русия и Беларус са длъжни да гарантират сигурността си, заяви руският президент Владимир Путин в събота, цитиран от ТАСС.

"В Европа американците разполагат с 200 тактически ядрени бойни глави, предимно ядрени бомби, които се съхраняват в шест европейски държави членки на Северноатлантическия блок на НАТО.

Има 257 самолета, които са подготвени за евентуалното им използване, и то не само американски, но и от онези страни в Европа, които споменах", заяви Путин по време на разговорите с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Путин обеща "Искандер-М" на Лукашенко

Путин обеща "Искандер-М" на Лукашенко

Обсъдени са и доставките на торове за селското стопанство

"Казахте, че можем да отговорим с огледален отговор, но дори не трябва да отговаряме с огледален отговор. Няма нужда. Но съм напълно съгласен с вас, че трябва да се погрижим за нашата сигурност, за сигурността на Съюзната държава, а може би и на други страни от ОДКБ", каза Путин.

По-рано, по време на срещата, Лукашенко помоли Путин да помогне за преоборудването на беларуските военни самолети за пренасяне на ядрени бойни глави. Той призна, че е "силно обезпокоен от тренировъчните полети на самолети на САЩ и НАТО, които се подготвят да носят ядрени бойни глави и ядрени заряди".

"Моля ви да помислите за огледален отговор на тези неща. Без да прекалявате. Те се обучават да носят ядрени бойни глави - моля, помогнете ни поне да адаптираме самолетите, с които разполагаме и които могат да носят ядрени заряди", каза Лукашенко.