Руският президент Владимир Путин предупреди в четвъртък, че ситуацията в целия Азиатско-тихоокеански регион е "дестабилизираща", като подчерта, че е от решаващо значение да се наблюдават нарастващите рискове и предизвикателства пред сигурността на страните от Общността на независимите държави (ОНД), съобщава ТАСС.

Говорейки пред ръководителите на разузнавателните служби на страните от ОНД, руският президент подчерта необходимостта страните да подобрят взаимната си подкрепа, за да защитят интересите си и да "отблъснат недоброжелателите", като добави, че сътрудничеството между Москва и страните от ОНД се подобрява "въпреки натиска, изнудването и незаконните санкции от страна на Съединените щати".

Освен това Путин твърди, че Западът следва "политика на диктат", което е "вкопчване в миналото, създаване на нови проблеми" и използване на всички средства, с които разполага, за оказване на натиск върху други нации, подчертавайки, че светът е на ръба да стане по-справедливо място, тъй като "еднополюсната хегемония" неизбежно се срива.

Той отбелязва, че дневният ред на срещата на ръководителите на разузнавателните служби включва широк кръг от теми, свързани с надеждната защита на страните от ОНД от вътрешни и външни заплахи. "И в съвременните условия те са не по-малко заплахи - напротив, отдавнашните конфликти ескалират и възникват нови сериозни предизвикателства", добави Путин.