Радио "Свободна Европа" обяви планове да започне предоставяне на новинарски услуги в България и Румъния, за да подсили медийната среда в двете балкански държави, съобщават от радиото.

И при двата случая това е завръщане за радиото: преди да се присъединят към ЕС и НАТО компанията действаше в България и Румъния. Тя прекрати емисиите си в двете държави съответно през 2004 г. и 2008 г.

"Особено се надяваме нашето отразяване, извършвано от местни журналисти, да помогне за увеличаване на медийната свобода, насърчаване на демократичните ценности и институции и информирани дискусии в двете страни за тяхното място в НАТО, ЕС и други западни организации. Очакваме да си партнираме с местните независими медии и гражданското общество", обяви президентът на радиото Томас Кент.

Правителствени лица, представители на гражданското общество и журналисти в двете държави изразяват безпокойството си от дезинформацията, корупцията и социалното разделение, подкопаващи техните политически системи.

Започвайки дейността си от декември 2018 г., радиото ще предоставя мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски език и ще си партнира с местни медии за увеличаване на съществуващите проекти с цел насърчаване на обществената отговорност и борба с фалшивите новини.

Радиото има сериозни ангажименти на Балканите, тъй като има бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Също така има услуга на румънски език за Молдова.

Радио "Свободна Европа" разчита на мрежа от местни журналисти за предоставяне на вярна новинарска информация на 26 милиона души на 25 езика в 20 държави, където медийната свобода е ограничена и където професионалната журналистика не е напълно развита. През 2017 г. 1,5 милиона души са гледали видеоматериали на радиото в каналите във Facebook и YouTube. Радиото е независима медийна компания, която е финансирана със съгласието на американския Конгрес чрез Broadcasting Board of Governors.