Източният фланг на НАТО на ниво сигурност трябва да бъде равнопоставен на Западния.
Това поиска външният министър на Полша Витолд Ващиковски в рамките на международна конференция по геополитика, която се провежда в Талин.

По думите на Ващиковски и в момента, страните, които са се присъединили към Алианса след 1999 година, имат различен статут на сигурност спрямо страните, които са по-стари членове на Северноатлантическия пакт.

„В момента ние виждаме, че в НАТО съществуват различни статути на сигурност за страните, които са членове от преди 1999 година и тези, които се присъединиха след това. Ние искаме, на срещата на НАТО през юли месец във Варшава всички страни да получат еднакъв статут”, заявява външният министър.

"Източният фланг по отношение на сигурността трябва да стане аналогичен на западния", категоричен е Ващиковски.

Изказването на полския министър идва на фона на откриването на новата системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Румъния, на което Русия реагира остро.

Ден по-късно започна и изграждането на аналогична база в Полша, която трябва да заработи през 2018 г.

Както заяви заместник-генералния секретар на Алианса Александър Вършбоу, „НАТО се сблъсква със заплахи от Изток и от Юг, но нашата стратегия трябва да работи на всички 360 градуса”.

Някои страни от Източна Европа и Балтика имат намерение да поставят въпроса за постоянното присъствие на НАТО в региона именно на срещата във Варшава през юли месец.