Износът на стоки от Великобритания за ЕС показва признаци на частично възстановяване през февруари, съобщава "Политико", позовавайки се на публикуваната днес официална статистика, макар че данните не са категорични заради отражението на пандемията от коронавирус.

През февруари износът за ЕС се е увеличил с 3,7 милиарда британски лири (46,6%) след рекордния спад от 5,7 милиарда лири (-42%) през януари, информира Службата за национална статистика на Великобритания.

Износът на храни и напитки за ЕС от Великобритания се срина със 75%

Износът на храни и напитки за ЕС от Великобритания се срина със 75%

Организацията отбелязва, че най-сериозно засегнат е търговският коридор към Ирландия

Износът обаче е значително по-нисък през февруари в сравнение с 2020 г.

Вносът от ЕС също се е увеличил, макар че е с малко. Регистрирано е увеличение с 1,2 милиарда лири през февруари след рекордния спад от 6,7 милиарда лири през януари.

Данни от корабоплаването показват, че средните ежедневни корабни посещения за 7-дневен период са се увеличили от 290 на 31 януари 2021 г. до 344 на 28 февруари 2021 г. Това сигнализира, че търговията се е възстановила до някаква степен, отбелязват от статистическата служба.

Като цяло британската икономика показва подобрение през февруари, като е отчетен растеж на БВП от 0,4%. Строителството и производството е помогнало за връщане към растежа. 0,2% ръст на услугите е отчетен.

Но въпреки това БВП е със 7,8% по-малък спрямо нивата преди пандемията.

На Острова беснеят - Брекзит намалил износа за ЕС с 68%

На Острова беснеят - Брекзит намалил износа за ЕС с 68%

Правителството пренебрегнало призиви на превозвачите