Властите в Ирландия разследват съобщения за неидентифицирани летящи обекти - НЛО, наблюдавани от ирландския бряг, след като двама пилоти съобщават, че виждат ярки светлини и бързо движещи се обекти в района, съобщават ирландски медии.

Ирландският въздухоплавателна администрация разследва твърденията на пилотите, които работят за различни авиокомпании и летели над югозападното крайбрежие на Ирландия.

Според запис в доклад, пилот на British Airways се свързва с контролен център "Шанън" в 6 и 47 часа сутринта на 9 ноември и пита дали има някаква военна активност в района, отговарят му, че няма. Пилотът съобщава, че обект "се движи изключително бързо" и се издига до лявата страна на самолета, преди "бързо да свърне на север".

Ярките светлини се движели два пъти по-бързо от скоростта на звука. Полетът е от Монреал до Хийтроу и пилотът коментира, че обектът, който се е издигнал до самолета, се е движил със "скорост като Мах 2". 

Друго пилот, от Virgin Airlines съобщава, че вижда множество ярки обекти по същата траектория и в същата област. Той забелязва ярките обекти в предната част на самолета, които след това се увеличили скоростта и се издига.

Ирландската въздухоплавателна администрация коментира: "След доклади от малък брой въздухоплавателни средства в петък 9 ноември за необичайна въздушна дейност, IAA е подал доклад. Този доклад ще бъде разследван при нормална поверителност".

Представителите на летище "Шанън" отказват коментар, докато разследването продължава

Обектите може да са метеорити, коментира Майкъл Гарет, професор по астрофизика в Университета в Манчестър и допълва, че докато информацията си заслужава да бъде разследвана, метеоритите ще са "по-разумно обяснение".

"Когато имате качествена информация като тази, тя трябва да се разследва и трябва да се разбере, но считам, че вероятно има природно-естествено обяснение, а не НЛО", допълва професорът.