Австралия съобщи за най-големия брой случаи на новозаразени с коронавирус в страната досега, а разпространението на варианта Омикрон увеличи хоспитализациите, пише Ройтерс.

Над 147 000 са случаите от четвъртък, от които около 92 000 са в най-населения щат Нов Южен Уелс. Числото обаче включва и положителни резултати от домашни тестове, направени през предходните дни на януари. Смъртните случаи са 53. Смъртността от Омикрон обаче е по-ниска в сравнение с предходните варианти.

Броят на новопостъпилите в болница и на хората, настанени в интензивно отделение, в момента е най-висок от началото на пандемията, но австралийските власти заявиха, че здравната система ще може да издържи на натиска.

На фона на проблеми с веригите за доставки властите на щата Виктория освободиха още работници от изискванията за карантина. Служителите в службите за спешна помощ, образованието и транспорта, които са били контактни лица на заразени, могат да се върнат на работа, ако нямат симптоми.

След успешното овладяване на вируса в началото на пандемията, през последните две седмици Австралия съобщи за близо един милион случая.

Над 90% от хората над 16-годишна възраст в страната са с две дози ваксина срещу коронавирус.

Джокович спечели съдебната битка да остане в Австралия

Джокович спечели съдебната битка да остане в Австралия

Разпитът и анулирането на визата му били неразумни