Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна най-високото си ниво през 2021 г. Това показва доклад на Комитета за защита на журналистите, цитирано от "Ройтерс".

Проучването сочи, че към 1 декември общо 293 репортери са в затвора.

Най-малко 24 журналисти са били убити заради работата си, а 18 други са загинали при обстоятелства, при които е трудно да се определи дали са били обект на посегателство заради работата си.

От КЗЖ посочват, че въпреки че в отделните държави причините за вкарване на репортери в затвора са различни, рекордният им брой е отражение на политическите сътресения по света и растящата нетърпимост към независимото информиране.

Рекорден брой журналисти хвърлени в затвора през 2020-а

Рекорден брой журналисти хвърлени в затвора през 2020-а

Много правителства потискат медиите и подклаждат дезинформация

Изпълнителният директор на организацията Джоел Саймън заявява, че това шестата поредна година, в която КЗЖ отчита рекорден брой журналисти, поставени зад решетките по целия свят.

По негови думи това отразява две неразривно свързани предизвикателства - правителства по света са решени да контролират информацията и са все по-дръзки в усилията си да постигнат това.

Сред журналистите, загубили живота си през тази година, са Даниш Сидики - фотограф на "Ройтерс", който загина при атака на талибаните в Афганистан през юли, както и Густаво Санчес Кабрера, който беше застрелян и убит в Мексико през юни.

42 журналисти са убити през 2020 г.

42 журналисти са убити през 2020 г.

Мексико е на първо място

Китай е вкарал в затвора 50 журналисти - най-много от всички държави. На второ място се нарежда Мианмар с 26. Там бяха задържани репортери вследствие на драстичните мерки за ограничаване на недоволството след военния преврат на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следват Виетнам (23) и Беларус (19).

В списъка на КЗЖ за първи път са включени и журналисти в Хонконг, които са били арестувани в резултат на закона за националната сигурност. Той беше въведен от Пекин през миналата година и съгласно него всичко, което Пекин смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм или сговор с чужди сили, подлежи на наказание, като присъдите може да са и доживотен затвор.