Рекордно увеличение на температурите, парниковите газови и морското ниво е отчетено през 2015 година, предупредиха международни учени, цитирани от „Франс прес”.

Обезпокоителните промени на времето на планетата са изложени в ежегодния доклад от 300 страници "Състоянието на климата", който е изготвен от 450 учени от целия свят.

Рекордните жеги на планетата, регистрирани през миналата година, са частично предизвикани от глобалното затопляне, което води и до повишаване на температурата в океаните и все по-честото проявление на феномена Ел Ниньо, се отбелязва в "Състоянието на климата".

Ел Ниньо, което приключи през юли, е едно най-силните климатични явления на Земята. То e регистрирано „от най-малко от 1950 година”, се допълва в доклада, подготвен от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA).

Тази „ежегодна физическа” климатична система на Земята ни показва, че климатът през 2015 година се е оформил от дългосрочни промени и събитие като Ел Ниньо”, каза Томас Карл, директор на отдел към NOAA.

Голямата концентрация на парникови газови, включващи въглероден двуокис, метан и азотен оксид, е най-вече от изгарянето на изкопаеми горива.

Всички три достигнаха до рекордно високи нива през 2015 година, отбелязват учените, основавайки се на десетки хиляди измервания от множество независими набори от данни.

Нивото на океаните се е увеличило с около 70 мм повече в сравнение със средните нива от 1993 година. На година нивото се увеличава средно с 3,3 мм. В някои райони на западната част на Тихия океан и Индийския океан нивото се качва по-бързо.

Средната годишна концентрация на въглероден двуокис в Хаваи достигна 400,8 ppm (частици на милион), преминавайки границата от 400 за първи път – най-голямото годишно увеличение от 58 години.

Средната концентрация в света през 2015 година е 399,4 ppm (частици на милион) – увеличение с 2,2 ppm в сравнение с 2014 година.

Районите с голямо засушаване почти са се удвоили – от 8% от планетата през 2014 година до 14% през 2015 година.

Температурата на земята в Арктика се изравни с тази през 2007 и 2011 година като най-високата от началото на ХХ век, когато започват да се събират данни. Представлява 2,8 градуса увеличение от този период.

Регистрирани са множество големи наводнения. 101 тропически циклона са регистрирани през изминалата година в сравнение с 82 средно в периода 1981-2010.